Haber

Başakşehir’de 5. Bölgesel Living Lab Zirvesi düzenlendi

Başakşehir Belediyesi, bu yıl beşincisi kere düzenlenen “Bölgesel Living Lab Zirvesi”ne konut sahipliği yaptı.

Zirve, “Daha Akıllı Bir Gelecek İçin Living Lab’lar” sloganıyla belediye binasında düzenlendi.

Başakşehir Belediye Lideri Yasin Kartoğlu, tepede, ilçenin akıllı teknoloji ve şehircilik alanında Avrupa’nın tescilli kenti olduğunu söyledi.

Akıllı şehircilik anlayışının “Living Lab” ile önem kazandığını, Türkiye’de yaklaşık 11 yıl evvel açılan bu yerlerin ilçede inovasyon hareketi oluşturduğunu belirten Kartoğlu, bunun heyecanın hem İstanbul’a hem de Türkiye’nin her köşesine yansıdığını lisana getirdi.

Kartoğlu, Başakşehir’in bundan sonra da “Living Lab” algısını hem ülke içerisinde hem de yakın coğrafyada maksimum seviyeye çıkaracağını ifade etti.

Başakşehir’in bu yıl Türkiye’de 81 vilayette, Türkiye dışında ise 36 ülkede yaklaşık 120 bin gence, teknoloji ve toplumsal gereksinimlerine yönelik fiziki ve çevrim içi eğitimler verdiğine dikkati çeken Kartoğlu, “İşin girişimcilik ve inovasyonu yanında eğitim tarafını da Başakşehir Living Lab olarak tamamlamaya çalışıyoruz.” dedi.

Kartoğlu, yenilikçi fikirleri olan herkese kuluçka merkezleri aracılığıyla takviye sunduklarını da kelamlarına ekledi.

“Hem güçlü olacağız hem bilgili olacağız”

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Lideri Zeynel Abidin Beyazgül ise elindeki akıllı telefonunu göstererek, teknolojiyi kullanmakla değil, tasarlamakla övünmek gerektiğini anlattı.

Gelecekte teknolojinin hayatın her alanına daha fazla sirayet edeceğini lisana getiren Beyazgül, “Kimler yapıyor bu tasarımları? Kimler bu teknolojiyi geliştiriyor? Bizler neden uzağız? İçinde bir muamma, ne olduğunu bilmiyoruz ama dünyayı bu (akıllı telefon) yönetiyor. Zaman içerisinde bir şey görüyoruz ki dünya da tamamen bunun içerisine girecek.” diye konuştu.

Şanlıurfa nüfusunun yaş ortalamasının 20,6 olduğunu aktaran Beyazgül, genç nüfusa sahip bir kent olarak teknolojiden geri duramayacaklarını, bu mevzuda Başakşehir’i örnek aldıklarını bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bu tür çalışmalardan uzak durmasını da eleştiren Beyazgül, “Ey İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sen neredesin? Şu Başakşehir Türkiye’yi titretirken senin dünyayı titretmen gerekmez mi? Bu kadar değerli bir işte geri kalmaman gerekmez mi? Bu gençlere kucak açman gerekmez mi? Elbette ki gerekir. Zira bunun ehemmiyeti artık tartışılmaz.” ifadelerini kullandı.

Bilginin güç olduğuna değinen Beyazgül, “Kim yanlışsız bilgiyi elde eder ve onu gerçek kullanırsa o güçlüdür. Aksi taktirde karşısındakiler birer birer erir sarfiyatlar. Hiçbir bilgiye sahip olmadan güce sahip olduğunuz vakit da o güç topluma ziyan verir, fayda görmez. Hem güçlü olacağız hem bilgili olacağız.” şeklinde konuştu.

Zirvede, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Beyazgül’e, Avrupa Yaşayan Laboratuvarlar Ağı (European Network of Living Labs ENoLL) Başkanı Evdokimos Konstantinidis tarafından “Living Lab Sertifikası” takdim edildi.

ENoLL Başkanı Konstantinidis, Avrupa Komisyonu Akıllı Mobilite ve Yaşam Birim Başkanı Eddy Hartog, Angel Effect Kurucusu Ersin Pamuksüzer’in konuştuğu zirvede Başakşehir Belediyesi İnovasyon ve Teknoloji Müdürü Bekir Selçuk Temel “Living Lab Konsepti ve Başakşehir Living Lab” başlıklı bir sunum yaptı.

Zirve kapsamında, “Living Lab’ların AB Projelerine Dahil Edilmesi ve Etkinliğinin Arttırılması”, “Yeni Bir Kalkınma Stratejisi, Paydaşların Birlikte Yeni Ürün ve Hizmetler Yarattığı, Kamu-Özel Ortaklıklarının İş Birliği Platformları Olarak Living Lab’lar”, “Yerel Yöneticiler ve Fütürizm-Living Lab’lar Yoluyla Geleceğin Teknoloji Trendlerini Takip Etmek” ve “Hizmet Olarak Living Lab: İş Birliği ve İnovasyon Yoluyla Mikro İşletmeler İçin Bedel Yaratmak” başlıklarında paneller düzenlenecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu